GESTURI DE REZISTENTA

GESTURI DE REZISTENȚĂ (2019, Documentar, România, Slovacia, Republica Cehă, 1h02, ro/en/cz-sk). 

Film realizat de Olga Ștefan cu aportul Brarislava Policy Institute și Post Belum.

Mulțumiri speciale persoanelor intervievate:
Slovacia: Otto Šimko, Eva Mosnáková
Cehia: Erika Bezdíčková, Mikuláš Brőder
România/ Israel: Alexandru Elias, Theodora Iancu, Veronica Rozenberg, Ella Roizman, Tereza  Mózes
 

”Gesturile de rezistență” este un film documentar care aduce împreună mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia: capitolul 1: Rezistența armată, capitolul 2: Rezistența civilă / politică, capitolul 3: Rezistența prin artă , capitolul 4: Rezistența prin solidaritate.

”Gesturi de rezistență” prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.


Filmul începe cu interviul Erickăi Bezdickova, care povestește despre experiența surorii sale, Jolana Kellerman, partizană în cadrul rebeliunii naționale slovace. După ce a supraviețuit lagărului Terezin, unde l-a cunoscut pe Bela Katz, născut la Zalău, s-a mutat cu el la Cluj. Această poveste dă startul filmului și conectează cele trei țări de unde provin ceilalți supraviețuitori intervievaţi. Dintre cei intervievați mai amintim de Theodora Iancu, fiica marelui artist și arhitect modernist Marcel Iancu, care a acceptat să fie înregistrată pentru prima dată exclusiv pentru acest documentar, și Alexandru Elias, filmat în decembrie 2017, cu 4 luni înainte să moară. La vârsta de 17 ani a fost unul dintre inculpații procesului Hashomer Hatzair, înscenat de regimul Antonescu contra unui grup de 18 tineri evrei (12-18 ani) care au primit sentințe între 10 și 20 de ani de muncă silnica sau chiar execuție (3 dintre ei) ca membri ai acestui grup.

„Gesturi de rezistență” a fost realizat în cadrul proiectului ”The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ ”/ Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun, co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018. ”Acest proiect reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.”

Producător: Asociația UMA ED ROMÂNIA
Parteneri internaționali: POST BELLUM OPS (Cehia) și Bratislava Policy Institute (Slovacia)
Editare imagine și sunet: SEEDIGITAL SET & POST SRL-D

GESTURI DE REZISTENTA